Blog

Únava a nedostatok magnézia

V tomto článku sa dozvieš:

Celkom dobre som sa vyspal, upravil som stravovanie a začal pravidelne športovať tak, ako sa odporúča na únavu, ale stále som unavený. Dám si prvú kávu, druhú, tretiu, štvrtú, ale stále cítim, že len tým prekrývam únavu, ktorá sa so mnou tiahne dlhšiu dobu. Cez víkend sa dospím, ale stále sa budím unavený a cítim sa akoby ma prešiel valec. Do toho mi kričia deti do uší, manželka trieska s riadom (aspoň mne sa tak zdá) a ide ma z toho roztrhnúť. Moja nervová sústava je pripravená stále bojovať. Som na dovolenke, dám si kávičku, ale stále sa neviem uvoľniť, stále cítim stres. Dal som si štvrtú kávu a úplne ma to rozhodilo, cítim sa nervózny a v strese aj keď vlastne nemám byť prečo. Cítim mierne pichanie srdca po x-tej káve. Cítim stále napäté svaly, dám si strečing, ale sval je tuhý ako roxorová tyč. Som unavený, ale aj tak sa dlho prehadzujem v posteli kým zaspím.

Ak si sa v niektorej vete našiel, vitaj v klube.

1. Prejavy deficitu magnézia:

  • dlhodobá únava, dokonca aj pri dostatočnej dĺžke spánku
  • citlivosť na zvuky
  • časté budenie sa v noci a tažšie zaspávanie
  • búšenie srdca (často po kofeíne)
  • napätie a tuhosť svalov
  • úzkosti
  • zvýšený pocit stresu (aj keď nieje úplne prečo)
  • zatíňanie zubov
  • svalové kŕče

2. Funkcia magnézia v tele:

  1. Svalová kontrakcia a relaxácia: Magnézium je kľúčovým faktorom pri svalovej funkcii. Pomáha svalom kontrahovať a relaxovať, čo je nevyhnutné pre pohyb a koordináciu.
  2. Podpora nervového systému: Magnézium je nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému. Pôsobí ako kofaktor pre mnohé enzýmy, ktoré sú zodpovedné za prenos nervových signálov.
  3. Energetický metabolizmus: Magnézium je zapojené do procesov energetického metabolizmu, konkrétne v syntéze ATP (adenozíntrifosfátu), ktorý je hlavným zdrojom energie pre bunky.
  4. Štruktúra kostí a zubov: Magnézium je súčasťou kostí a zubov a hrá rolu pri udržiavaní ich pevnosti a integrity.
  5. Regulácia krvného tlaku: Magnézium pomáha udržiavať normálny krvný tlak účasťou na regulácii srdcového rytmu a dilatácii ciev.
  6. Imunitná funkcia: Magnézium podporuje imunitný systém a zohráva úlohu v imunitných reakciách organizmu.
  7. Regulácia hladiny glukózy v krvi: Magnézium je zapojené do regulácie hladiny glukózy v krvi a je dôležité pre správnu funkciu inzulínu.
  8. Stresová odpoveď: Magnézium môže pomôcť zmierniť stres a zlepšiť náladu tým, že ovplyvňuje produkciu neurotransmiterov.

3. Overachiever = Deficit Magnézia

Keďže celý môj pracovný život sú moja klientela podnikatelia, manažéri, právnici, doktori a pod., vidím tieto príznaky najčastejšie u nich. Deficit magnézia sa ukazuje u ľudí, ktorí dokážu na seba tlačiť a dlhodobo podávať vysoký výkon. Preťažujú svoju nervovú sústavu výrazne viacej ako bežný pracovník. Takzvaní Overachieveri. Môže sa jednať o šport, prácu, štúdium alebo dokonca o mamičky na materskej so sklonom k perfekcionizmu.

Mne osobne sa prejavovali tieto symptómy dlhodobo so stupňujúcou sa tendenciou pri zvyšovaním pracovného zaťaženia. Nechápal som prečo by som mal byť taký unavený. Myslel som si, že niesom stavaný na podnikanie, lebo už v prvom roku podnikania a spánku 6 a pol hodiny denne (čo je málo samozrejme) som sa cítil doslova preťažený. V tom období som nemal ani žiadne výrazné fyzické zaťaženie. Každý deň som musel do seba nalievať 4-5 káv, aby som prekryl únavu.

Samozrejme kofeín odplavuje z tela magnézium (vtedy som to nevedel), takže ma pravidelne po štvrtej káve začalo pichať pri srdci. Často som cítil búšenie srdca a nervozitu. Cez víkend som si pospal aj 9 hodín a zobudil som sa akoby ma prešiel kamión. Ráno som si v kľude čítal knihu v obývačke a popri tom moja žena nakladala umývačku riadu. Nemohol som vystáť sebemenší dotyk riadu, ktorý ma vyslovene bolel. Jedine, čo sa vo mne kumulovalo, bol hnev až som trieskal s dverami od nervov aby som nepočul nakladanie riadu do umývačky. Takže si čítam knižku ďalej potichu a len tak si zatínam zuby. Uvedomujem si, že takto nemôžem dlhodobo existovať. Teraz som začal podnikať, a už sa cítim ako na hranici svojich fyzických možností. Cítil som, že sa to stupňuje a čím tažšie obdobie som mal v práci, tým sa symptómy zhoršovali. Samozrejme mám aj v povahe chodiť na hranu svojich možností a často veci vyhrotiť.

Zároveň si myslím, že ak chce človek niečo vybudovať, musí niekedy nechať nohu na plyne a vydržať. Tak som začal študovať, v čom môže byť problém. Naštudoval som si už asi piaty krát v živote, že mám nedostatok magnézia v tele, čo mi potvrdila aj neurologička. Predpísala mi magnézium na recept, ktoré však nezabralo.

Tak som musel začať experimentovať sám. Dal som si pozor na dostatok prírodných zdrojov magnézia v strave: orechy, semená, celozrnné obilniny, zelené listové zeleniny, ryby.

Čo však nestačilo na odstránenie príznakov. Pokračoval som experimentovaním s rôznymi formami magnézia od oxidu/citrátu/ treonátu/ chelátu v tuhých tabletách/ enterosolventných tobolkách, alebo v tekutej forme. Jediné, ktoré som našiel ako funkčné pre seba a mojich klientov, bola chelátová tekutá forma s pridanou B6 pre lepšie vstrebanie (foto nižšie).

Po desiatich dňoch sa mi kvalita života výrazne zvýšila. Začal som ľahšie zaspávať a budiť sa odpočinutý, počas dňa som prestal cítiť únavu, prestal ma bolieť zvuk, prestal som zatínať zuby, svaly mám uvoľnenejšie, kŕče sa minimalizovali, pichanie pri srdci som odvtedy necítil.

Kedy je už magnézia veľa? – keď začneš chodiť na záchod s hnačkou.

Ďaľšie 2 dôležité zmeny, ktoré som zaradil do svojho života sú, že dnes pijem priemerne len 2 kávy za deň a dávam si pozor na to, aby som spal minimálne 7,5 hodiny. Po ťažkých tréningoch + 1 hodina a treba počítať aj s časom na zaspanie aspoň 20 minút.

 

Prikladám Foto aby ste si vedeli zaobstarať.
*nieje to platená reklama

Dúfam, že vám pomôže táto informácia zlepšiť život tak, ako mne a mojim klientom.

Martin Francúz
„Mojou vášňou je športovanie, avšak v určitom období môjho života som s ním musel prestať. Komerčné kulturistické tréningy, ktorými som dlhodobo zaťažoval moju chrbticu trpiacu Scheuermannovou chorobou a skoliózou spôsobili, že som nemohol športovať a fungovať v živote bez bolesti a neustáleho diskomfortu. Tento zhoršujúci sa stav ma prinútil pochopiť mechaniku tela a roky experimentovať, aby som vyvinul systém, vďaka ktorému môže človek dlhodobo športovať a napredovať v tréningu bez bolesti a zranení. S týmto cieľom bol založený aj IKKOS.“

Copyright ©2020-2023 IKKOS Premium Fitness. Všetky práva vyhradené.